Warmtenetwerk Nieuws Februari 2015

forbo flooring restwarmte

Met deze maand onder meer: bestuurswisseling Stichting Warmtenetwerk, Zaanstad krijgt restwarmte, warmtenet Roeselare breidt uit met 1.250 woningen en koning Willem-Alexander zal biowarmtecentrale Purmerend openen. Ook verwelkomen we de nieuwe leden Itron en IOK.

Wijziging bestuur

De bestuursleden Hendrik Jan Kors en Leo Wartna zijn in januari afgetreden. Ze hebben zich vanaf de oprichting vol enthousiasme ingezet voor Stichting Warmtenetwerk. Kors blijft trekker voor de werkgroep opleidingen. Wartna is door een functiewijziging binnen VS Hanab minder direct betrokken bij warmtenetten. Berno Kastelijn neemt Wartna's zetel als vertegenwoordiger van de aannemers en installateurs over. Kastelijn is commercieel en technisch directeur van Nijkamp uit Breda. De functie van Kors als vertegenwoordiger van de groep leiding- en componentenleveranciers is ingevuld door Peter Odermatt, manager internationale verkoop en business developmentbij Thermaflex uit Waalwijk. Eerder was Odermatt directeur van Stadsverwarming Purmerend.

 

Koning opent biomassacentrale

Op 13 maart zal koning Willem-Alexander biomassacentrale De Purmer van Stadsverwarming Purmerend officieel openen. Zelf maakt de koning overigens al jaren gebruik van stadsverwarming. Zowel Huis ten Bosch als (werk)Paleis Noordeinde zijn aangesloten op het Haagse warmtenet.

 

Zaanstad krijgt restwarmte

Het European Energy Efficiency Fund heeft een half miljoen euro subsidie gegeven aan de gemeente Zaanstad en het Amsterdam Economic Board om het warmtenet in Saendelft uit te breiden met woonwijken, een school, een zwembad en een bedrijventerrein. De warmte van het bestaande net is nu volledig afkomstig van een gasgestookte centrale van HVC. Daar komt nog een biomassacentrale met warmtebuffer bij, maar HVC kijkt op dit moment ook naar restwarmte uit de omgeving. Onder meer marmoleumfabrikant Forbo Flooring en chocoladefabriek Verkade zouden vanaf 2016 warmte aan het net willen leveren.

 

Warmte naar binnenstad Roeselare

B8SP0cyCEAEl75O.jpg large michele hostekint

Mirom, de intercommunale voor milieuzorg Roeselare - Menen, heeft officieel zijn nieuwe uitbreiding van het warmtenet aangekondigd: project 'De ronde kom' in de binnenstad van Roeselare. Het net zal met 3,5 km worden uitgebreid. De leidingen gaan dwars door de stad en zullen diverse grote gebouwen gelegen in de buurt van de Rondekomstraat aansluiten. De totale investering in het nieuwe net bedraagt 3,7 miljoen euro. Met het nieuwe net kan Roeselare ongeveer 1,5 miljoen liter stookolie-equivalenten per jaar besparen. Dat draagt de gemeente graag uit via een nieuwe publiciteitscampagne met onder meer Youtube-filmpjes.

 

Goedkeuring plan warmtenet Antwerpen Noord

Het schepencollege van de stad Antwerpen heeft een plan van aanpak goedgekeurd voor de ontwikkeling van een warmtenet in Antwerpen Noord. Basis voor het plan is de beschikbaarheid van restwarmte uit industrie en afvalverwerking. Dit voorjaar gaat Antwerpen in overleg met sleutelpartijen voor een samenwerkingsmodel. Voor Nieuw Zuid is er al een coalitie voor aanleg van een warmtenet.

 

Zwembad Bedum op restwarmte

Sinds 21 januari is het zwembad van Bedum duurzaam verwarmd met restwarmte van een zuivelfabriek van Friesland Campina. Op die datum namen wethouder Van de Kolk van Bedum, voorzitter Stoffer Jan Haan van stichting De Beemden en directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen de nieuwe verwarmingsinstallatie van het bad feestelijk in gebruik. Waterbedrijf Groningen heeft een contract om 15 jaar lang duurzame warmte te leveren aan De Beemden.

 

Warmtenet Hengelo op koers

Op 14 januari heeft de gemeenteraad van Hengelo ingestemd met een voorstel van B&W over de koers van het warmtenet. Warmtenet Hengelo heeft een overeenkomst met AkzoNobel voor restwarmte en gaat met steun van provincie Overijssel een leiding leggen naar Hart van Zuid waar 543 woningen zijn aangesloten. Ook de nieuwe containerterminal in Hengelo gaat warmte afnemen. Het Hengelose warmtebedrijf is verder in 2015 gestart met levering van duurzame warmte aan Eaton en Galvano. 

 

Nieuwe leden

IOK

De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) heeft groene Kempen als doelstelling. IOK is coördinator voor het project Kempen2020 en partner in het Efro-project 910 voor de ontwikkeling van diepe geothermie in de Kempen.

 

Itron

Itron is wereldwijd actief met oplossingen voor het meten, managen en analyseren van energie- en waterverbruik. Itron heeft haar Nederlandse vestiging in Dordrecht en haar Belgische in Brussel.

 

Agenda

25 Februari
Symposium Delft Aardwarmte Project
Delft 

25-27 Februari
6th European Geothermal PhD Day
Delft

26-27 Februari
Heating & Cooling EU Energy Transition
Brussel, België

5-6 Maart
GeoTherm
Offenburg, Duitsland

12-13 Maart
Cursus: Warmte in 2 dagen
Rotterdam

13 maart
Opening biowarmtecentrale De Purmer door koning Willem-Alexander
Purmerend

31 Maart
Nationale ESCO Congres 2015
RAI, Amsterdam

13-14 April
District heating – a good investment for your city
Sønderborg, Denemarken

27-28 April
37th Euroheat & Power Congress
Tallin, Estland

28 Mei
8th European Heat Pump Forum
Brussel, België

9-11 Juni
Power-Gen Europe
Amsterdam

 

Betrokken leden