Groen licht Noorderwarmte

globalassets nederlands newsroom photos 2015 warmteleidingamsterdam

Dit voorjaar start Westpoort Warmte met de aanleg van een 16 km lange warmtetransportleiding in Amsterdam.

Westpoort Warmte, het samenwerkingsverband tussen AEB en Nuon, steekt 35 miljoen euro in een warmteleiding vanaf de afvalverbrander van AEB in Sloterdijk naar Amsterdam Noord. In 2030 zouden 20.000 Amsterdammers moeten zijn aangesloten op deze leiding met de naam Noorderwarmte. 

Op dit moment heeft Westpoort Warmte al 2.400 klanten in Amsterdam-Noord. Totdat de nieuwe leiding in het najaar van 2016 is gerealiseerd, zorgen zes tijdelijke warmtecentrales voor de verwarming. Westpoort Warmte hoopt dit voorjaar nog te beginnen met de aanleg van de 16 km lange leiding. Daarbij zijn volgens het bedrijf veel partijen betrokken. Het project zal dan ook niet eenvoudig zijn aangezien Noorderwarmte onder een aantal kanalen doorgaat, waaronder het Noordzeekanaal.

Noorderwarmte is een belangrijke stap voor de Agenda Duurzaamheid van Amsterdam. De stad investeert grootschalig in warmtenetten en heeft de ambitie om in 2030 40 procent van alle huishoudens, oftewel 230.000 woningen, aan te sluiten. De door AEB geleverde warmte zorgt daarbij voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 70-80 procent ten opzichte van individuele verwarming. Naast AEB kent het net overigens nog enkele kleinere warmteleveranciers.

 

Betrokken leden